top of page
vinglass-2.png

ØKOLOGISKE VINER ER TRENDY

GRØNT I GLASSET

vinrankegrein-x_edited.jpg

Hvem vil i dag gå rundt og si: Nå gjelder det å utarme naturen mest mulig, kjøre på med sprøytemidler så biene dåner, få litt ekstra giftstoffer inn i kundene, tyne mest mulig ut av vinmarkene? Trolig ingen. Resultatet er allikevel at noen gjør det. Den kolossale og ganske så nyvunne interessen for økologiske viner er nok delvis et opprør mot det, og en slags forvirring rundt sunnhets- og helseaspektet. Så langt har forskerne ikke funnet noen beviser for at økologiske viner gir bedre helse hos dem som drikker dem. Økologisk dyrkede grønnsaker er ikke funnet å være «sunnere». Men det vil alltid ligge en tro hos mange at det man sår, det vil man høste. Har man et kjemisk basert landbruk med utstrakt bruk av sprøytemidler, vil det på en eller annen måte finne veien inn i organene til dem som spiser eller drikker det som dyrkes ute på markene.

De aller fleste produsentene er nå opptatt av å redusere de inngrepene som blir gjort i naturen. Så vakre de enn ser ut, de mange radene av vinstokker som står plantet på pittoreske steder rundt om i vinlandene, er det ikke til å komme bort fra at vindyrking i industriell skala – liten eller stor – dreier seg om monojordbruk. Mens naturen i seg selv er mangfoldig, blir den her tvunget inn i en monokultur med bare en plante. Det gjelder i og for seg nesten alt jordbruk, hvete, mais, etc., men noen av metodene som nå tas i bruk – blant annet biodynamisk druedyrking – er et forsøk på å utjevne noe av det skjeve utgangspunktet. Kommer du til norske Bernt Daniel Odfjell hos Odfjell Vineyards i Chile, vil han peke stolt i retning av vinmarkene, som er blandet med små teiger med planter og trær der insekter og fugler trives. – Se på livet, her. Hør hvordan det summer! Det gjør det. Gress vokser mellom planteradene, blomster og bier er rundt om. Han er en av stadig flere som har «tatt det helt ut», altså blitt biodynamiker, etter antroposofen Rudolf Steiners metoder. (Se egen faktaboks). Det tappes etter månefaser og den biodynamiske kalenderen. Kuhorn med kulort blir gravd ned flere steder i vinmarken og siden gravd opp igjen. Homeopatiske gjødninger i en slags bio-te blir sprøytet over vinmarkene, marken gjødsles med kumøkk. Det er også vanlig å pløye med hester. Å kjøre med traktor vil gjøre jordoverflaten mer kompakt og dermed hindre viktige mikroorganismer i å etablere seg. Dette er organismer som er viktige både for plantehelsen og til sist også for smaken på druene og dermed vinen. Økologisk dyrking (se faktaboks) går ikke så langt, men har elementer av dette.

 

Man kan dele opp den økologiske trenden i fire hovedkategorier.

  1. Økologiske viner, sertifiserte.

  2. Biodynamiske viner, sertifiserte.

  3. Såkalte naturviner, usertifiserte, siden ikke finnes noen regler eller godkjenningsordninger for denne typen vin hvor man bare lar naturen gå sin gang.

  4. Lutte raisonné. Et fransk uttrykk som egentlig betyr sunn fornuft, der vinmakeren til enhver tid velger økologiske elementer ettersom det passer været, klimaet og årgangsvariasjonene.

 

Merk at disse sertifiseringene stort sett bare gjelder selve druedyrkingen og at det i kjelleren kan gjøres mye som mange ikke vil mene er økologisk. Økologiske viner kan være fremstilt med «designet» industrigjær. Det kan også biodynamiske viner, men svært ofte vil man bruke de gjærsoppene som allerede finnes på druene og i kjelleren. Mye kan gjøres i kjelleren som ikke alle oppfatter som «økologisk». Tilsetning av svovel – sulfitter. Og man kan filtrere vinene lite eller mye. Ute i vinmarkene kan alle sprøyte med kobbersulfat mot plantesykdommer og meldugg. Hvordan ser dette ut fra en vinmakers side? Johan Reyneke fra Stellenbosch i Sør-Afrika er en høy, litt hengslete kar som startet ut som langhåret surfer-dude, studerte filosofi og var interessert i økologi, deriblant norske Arne Næss. Selvsagt også Rudolf Steiner, som var mannen bak den biodynamiske bølgen vi nå ser. Reyneke arvet noen vinstokker på en litt nedkjørt gård fra moren, og så hvordan naboene sprøytet vinmarkene sine. Han ville velge en annen vei, og fikk hjelp fra Universitetet i Stellenbosch hvor det var folk som var kompetente i biodynamisk landbruk. Den første tiden ga flere tilbakeslag, innrømmer Reyneke. Vinen falt sammen i flasken. – Jeg måtte lære, gå den harde skolen, sier han. Inne i smakerommet sitter det unge som har reist fra hele verden for å lære av Reyneke. De jobber, får en beskjeden lønn og drar hjem igjen, fylt av Reynekes totalfilosofi om at alt henger sammen med alt. Og at det viktigste er å danne et sunt mikromiljø der druene dine skal vokse.

På Vinmonopolet

Vinmonopolet har merket alle sine økologiske produkter med et eget skilt i polhyllene. Det er nå for tiden rundt 2500 økologisk merkede produkter og ca. 500 biodynamiske viner. 

Økologisk vin

Økologisk sertifisering av vin regulerer først og fremst dyrkingsforholdene i vinmarken, og all bruk av giftige og helseskadelige sprøytemidler og kunstgjødsel er forbudt. Gress og blomster vokser gjerne fritt mellom vinstokkene for å tiltrekke seg nyttige insekter og bidra til økt biologisk mangfold. Svovel eller sulfitt gjør at vinen ikke oksiderer og hindrer veksten av gjær og bakterier. I økologisk vinproduksjon er det klare regler for hvor mye svovel eller sulfitt det er lov å tilsette. Konvensjonell vin har en maksgrense på 150 mg svovel per liter rødvin og 200 mg per liter i tørre hvitviner og i roséviner,ifølge Vinmonopolet. Grenseverdiene for økologisk vin er 100 mg per liter rødvin og 150 mg per liter tørr hvit- og rosévin. Driver man økologisk er det lov å bruke for eksempel industrigjær, akasiegummi, enzymer, sukker og syre. Økologisk vin sertifiseres av en offentlig godkjent kontrollinstans.

Biodynamisk vin

Biodynamisk vin er også økologisk, men reglene for biodynamisk vinproduksjon er strengere. Likevel er det tillatt å bruke enkelte tilsetningsstoffer, som blant annet industrigjær. Vinene kan dessuten være hardt filtrert og tilsatt noe svovel. Dyrkingsforholdene skiller seg fra de økologiske ved at man følger månefasene og de antroposofiske prinsippene til filosofen Rudolf Steiner. Om høsten graver man for eksempel ned kuhorn med fersk møkk i vinmarken. Det skal styrke strukturen og pH-verdien i jordsmonnet, stimulere til spiring og rotvekst, aktivisere mikroorganismer og fremme opptak av nitrogen i jorden. Så langt det er mulig produseres alt av frø, kompost, gjødsel og fôr på gården. Biodynamisk vin sertifiseres blant annet gjennom Demeter og Biodyvin.

Naturvin

Det finnes ingen sertifisering av naturviner, og derfor brukes det litt forskjellige definisjoner. Non Dos importerer viner uten kunstige tilsetningsstoffer og som gjerne er økologisk eller biodynamisk sertifisert. De forklarer naturvin som viner laget helt uten tilsetningsstoffer, heller ikke svovel og med minst mulig menneskelig inngripen og uten fatpreg. Andre mener at enkelte tilsetningsstoffer er tillatt. Ifølge den franske Association des Vins Naturels skal druene dyrkes uten kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler. De skal dessuten plukkes for hånd. Vinen tilsettes ikke gjær, men spontangjæres. Det vil si at vinen gjæres ved hjelp av den naturlige gjæren som finnes i druene og i vinkjelleren. Vinen tilsettes ikke sukker eller syre, men mindre mengder sulfitt er tillatt. Naturvin gjennomgår ingen eller bare helt lett filtrering. Oransjevin er også et begrep som dukker opp når man snakker om naturviner. Dette er en hvitvin hvor drueskallene får ligge lenge og gir smak, fylde og tanniner. Drueskallet er også det som gir vinen den oransje fargen. Noen naturvinprodusenter er økologisk eller biodynamisk sertifisert, men det er ikke noe krav. Enkelte synes sertifiseringen er unødvendig, og for små vinbønder kan en sertifisering bli veldig kostbar. Naturvinene er heller ikke merket på Vinmonopolet, og det enkleste er å spørre. 

 

Kilde: Non Dos, Vinmonopolet, Wikipedia 

 

Her er noen av de mange godbitene blant over 3000 økologiske og biodynamiske viner på Vinmonopolets lister.

ØKOLOGISK

vinrankegrein-x_edited.jpg
1502801.png
10553501.png
4454001-1.png

1502801 False Bay Chenin Blanc 2018, Western Cape, Sør-Afrika.

Kr 139,90 Karakter: 6 Poeng: 83 

Noe så sjelden som en økologisk, naturgjærfermentert Chenin Blanc på gamle vinstokker i kystnære områder som i tillegg har budsjettpris. Rundt 140 kroner! Det smaker og dufter mye av den, i starten noe mineralaktig. Så følges det opp med en ren, ganske fyldig, svakt plommedominert frukt som ender med en ørliten kjernebitterhet. Den langsomme gjæringen i denne vinen, som tar nesten seks måneder, gir noe ekstra. For en ultra-billig penge.Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, salat, pizza / pasta, skalldyr, svinekjøtt, fisk, ost. 

Bestillingsutvalget 
Red & White AS

8316401 Julia Kemper Vinhas Selecionadas 2016, Beiras, Portugal.

Kr 172,90 Karakter: 6 Poeng: 85 

En feiende god portugiser som har det lille ekstra. Fottråkkede druer og naturens egen gjær. Middels kraftig, mørk og moden bærfrukt på duft, tanninene er av fløyelstypen, men klart tilstede bak en pent utporsjonert, fløtete frukt. Middels til god fylde. 

Passer til: Bbq/grillmat, pizza / pasta, storvilt, storfe, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, lam og sau. 

Basisutvalget 
Heyday Wines AS

 

10553501 Bousquet Malbec Merlot 2018, Mendoza, Argentina. 

Kr 124,90 Karakter: 6 Poeng: 82

Veldig fin vin med fleskete frukt, Merlot er fin blandingsdrue, som mykner frukten. Mørk fruktighet med myk, litt læraktighet i aromabildet. Lav svoveltilsetning. Passer til: Lyst kjøtt, lam, bbq/grillmat. 

Basisutvalget 
Winepartners Nordic AS

 

11607306 Emiliana Adobe Carmenere 2018 3 ltr. Bag-in-Box, Central Valley, Chile.

Kr 403,90 Karakter: 6 Poeng: 83 poeng

Flott, strukturert boksevin med en fløtete, konsentrert fruktighet, streif av fat etter å ha vært lagret på franske fat. Miks av røde og mørke bær, men altså den fløtete stilen som ofte savnes i bokseviner. Tanninene er avdempet, men klart til stede i bakgrunnen. Litt anis i finish. Vilje til retning. Passer til: Pizza / pasta, storfe, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 

Basisutvalget 

VCT Norway AS

 

4454001 Col d'Orcia Brunello di Montalcino 201, Toscana, Italia.

Kr 345 Karakter: 6 Poeng: 88 

Veldig fin, ren, litt tørket rødbærsfrukt uten for mye fat, god lengde. Også innslag av mørke bær. Litt moden frukt, kombinert med lær. Passer til: Storfe, lyst kjøtt, lam, bbq/grillmatt. 

Basisiutvalget
Gaia Wine & Spirits AS

8316401-1-1.png
Emiliana-Adobe-boks.png
vinrankegrein-x_edited.jpg

BIODYNAMISK

10533601 Reyneke Organic Chenin Blanc 2019, Western Cape, Sør-Afrika. 

Kr.189,90 Karakter: 6 Poeng: 87

Fin, kjølig livlig grønn fruktighet. Streif av fersken, plomme, kvede, faktisk også stikkelsbær og pære. Veldig fin lengde. Sjarmerende. 

Passer til: Salat, sushi / sashimi, moderat krydret asiatisk mat, fisk og skalldyr. 

Bestillingsutvalget
Einar A Engelstad AS

 

5004401 Orzada Cabernet Sauvignon 2018, Odfjell Vineyards, Maipo, Chile. 

Kr 214,90 Karakter: 5 Poeng: 86

Fin, fløtete, mørk, plomme- og bærfruktighet, rimelig, ren uten noen grønne, vegetariske elementer. 

Passer til: Vegetar, bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, lam, lyst kjøtt, ost, lam og sau. 

Bestillingsutvalget 
Symposium Wines AS

 

432601 Dom. Fouassier Sancerre Clos Paradis 2018, Loire, Frankrike.

Kr 309,90 Karakter: 6 Poeng: 88 

Nydelig, ren, fin, nøytral Sancerre-tone, med kremete preg etter lang sur lie-lagring, aromaer av steinfrukt. Hylleblomst og mineralitet. Edel vin. 

Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitiff. 

Bestillingsutvalget 
Autentico AS

 

8278501 Zind Humbrecht Riesling Grand Cru Brand 2018, Alsace, Frankrike.

Kr 389,90 Karakter: 6 Poeng: 88 

Zind-Humbrecht er en av de biodynamiske pionerene i Alsace. Ren, fin delikat vin. Nøytral steinfrukt over mineraler og litt krydder. Alt henger sammen med alt. Trenger litt mer tid på seg. 

Basisutvalget 
Heritage Wines AS

 

8061101 Chapoutier Les Meysonniers 2017, Nord-Rhône, Frankrike.

Kr 249,90 Karakter: 6 Poeng: 87 

Chapoutier er biodynamikkens konge i Rhône-dalen. Mørk bærfrukt, pepperaktig krydder, ganske tykk, svært mørk, mosten er varmet opp til 30 grader i 14 dager for «å slipe av» tanninene som fortsatt er litt til stede. 

Bestillingsutvalget
Signature Wines AS

reyneke-organic-chenin-blanc.png
5004401.png
432601.png
8278501.png
8061101 Chapoutier.png
bottom of page