top of page
kylling-satayx.png

Vårt kjølige, nordiske kjøkken har dempede, friske smaker uten så mye kryddersmell og eksotiske dufter. Det gjør selvsagt noe med vinvalget, ettersom man kan bruke langt syrligere viner enn om vinene skulle matche mye mer krydret mat som er vanlig rundt om i verden. 

NOEN LIKER DET

HOT!

KYLLING SATAY 

Hva slags krydder vi snakker om, avhenger av det regionale kjøkkenet. Thaikjøkkenet bruker sitrongress, koriander, kokosmelk og chili som hovedingredienser. I India og landene rundt er det mye curry. I kinesisk og meksikansk mat er det chili og mye annet som råder grunnen. I noen land tilsetter man rørsukker i rettene for å mildne krydderbranner som skapes i munnen. Yoghurt også. Det er altså mye vanskeligere å velge viner med syre og tanniner (rødvin) til slike ingredienser. Aller vanskeligst er koriander i maten. Mange mennesker får en kraftig smak av metall og såpe i munnen, og vin kan forsterke disse uønskede smakene. Én av fire personer har enzymer i munnen som gjør koriander lite tiltrekkende som krydder.

SVAK SØDME, GOD SYRE

Restaurantstaben på Banyan Tree i Phuket i Thailand møter noen av verdens mest kresne gjester, mange av dem godt vante europeere og amerikanere. Restaurantsjef Khun Kevin satser naturligvis hardt på thaikjøkkenet i tillegg til mer internasjonale retter. Bakgrunnen hans er det klassiske franske og italienske kjøkkenet.

– Hva med curry og vin?

– Det er vanskelig, innrømmer restaurantsjefen og legger til at det er flere utfordringer når man skal velge vin til thaimat. 

– Thaikjøkkenet er tradisjonelt veldig sausebasert, ofte med mye sødme og krydder. Utviklingen er nok i ferd med å gå litt vekk fra det og over til renere råvarer, men vi jobber med å matche spesifikke retter til kjente vinstiler og områder.

 

Så hva er hans konklusjon når det kommer til ønskelige egenskaper i vinen?

  • Fruktsødme, svak sødme og god syre

  • Lave tanninnivåer i rødviner

  • Lite eikesmak på hvitvin og rødvin

  • Tysk Riesling, oversjøisk Sauvignon Blanc eller Pinot Noir, ueiket Chardonnay, Pinot Blanc og Chenin Blanc

  • Håndverksøl

HVITVIN

11634501.png
11599101.jpg
2041101.jpg
3194001.jpg
8033601-1.jpg
11555801.png

11634501 Bischofliche Mosel Riesling Spätlese Feinherb 2018, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland.

Kr 206,10 Karakter: 6 Poeng: 86 

Dette er en fin versjon av Feinherb-kategorien som altså har en del sødme. Her også med sterke nok alkohol-muskler (12 volumprosent), en integrert sødme med 15 gram pr liter og modent eple med sitrustoner, urter og svak mineralitet i bunnen. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, dessert, kake, frukt. 

Basisutvalget

 

11599101 Bassermann-Jordan Riesling Feinherb 2017, Pfalz, Tyskland.

Kr 179,90 Karakter: 6 Poeng: 84

20 gram sukker og 8 gram syre gir en off-dry stil. Halvtørr, om du vil, men den smaker tørrere enn man skulle tro. Svakt petroleumspreg, ellers en fin vin som tåler krydderjuling. Svakt aromatisk med litt sydfrukt og ren og pen avslutning. Ikke noe vammel sødme. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, sushi / sashimi. 

Bestillingsutvalget

 

2041101 Domdechant Werner Hochheim Riesling Classic 2018 Rheingau, Tyskland.

Kr 144,90 Karakter: 5 Poeng: 83

Stilig, pen sødme med 11 gram sukker holdt oppe av høy syre. Gir også en syrligsøt smak med elementer av epler og sitrus. Fin og ren stil. Funker helt fint til retter med relativt mye sødme og chili. Slank i stilen. 
Bestillingsutvalget

 

3194001 Pieropan Don Pedro Soave Classico 2018, Veneto, Italia.

Kr 154,90 Karakter: 6 Poeng: 85

Fin, frisk med hvite og gule plommer, litt vegetasjon og friskhet, urtekrydder. Middels fyldig, fresh og god. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, aperitiff. Sommerlige salater, kos i kroken. Kan også fint nytes uten matfølge, og det er rundheten her som gjør at den går til krydret mat. Pussig nok går den også til sushi, sashimi og maki. 
Basisutvalget

 

8033601 Vinologist Chenin Blanc 2017, Coastal region, Sør-Afrika. 

Kr 139,90 Karakter: 6 Poeng: 83 poeng

Billig Chenin Blanc fra Swartland med kvede og steinfrukt. Litt sitrus og krydder. En forsiktig vinstil. Svært rimelig vin som går godt til enkle fiskeretter og grillmat og lettere asiatisk.
Bestillingsutvalget

 

11555801 Spy Valley Sustainably Crafted Sauvignon Blanc 2019, Marlborough, New Zealand. 

Kr 143,30 Karakter: 5 Poeng: 84 

Stikkelsbær og tropearomaer i skjønn forening. Ørlite grønn kiwi skyver seg inn i smaken. Muligens litt grønn og undermoden i stilen, men frisk og pen, middels fylde. Ikke tynn og beinete, nei. Og veldig bra pris. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, sushi / sashimi, aperitiff. 
Basisutvalget 

kongekrabbe-med-rod-curry-x.png

KONGEKRABBE MED RØD KURRY

pad-kra-pao.png

PAT PRA PAO

ØL ER SIKREST

I utgangspunktet er lyse øltyper helt klart et sikrere drikkevalg til for eksempel thaimat. Men ved å være bevisst, kan man snevre inn problemområdene. For dem vil man alltid møte. For eksempel når du er på restaurant og skal bestille en rett. Du kjenner ikke kryddermiksen – selv om det i heldigste fall står på menyen. Du vet ikke hvor sterk retten er – selv om det i beste fall står et kryddersymbol ved siden av retten på menyen. Og du kjenner ikke sødmegraden. Ingrediensene er gjerne kokt i kokosmelk, noe som stjeler fruktsødme fra vinen og gjør den tørrere. Det er brukt sterke kryddersorter, noe som også stjeler sødme. I tillegg er det gjerne brukt limesaft og sitrongress, noe som gir syrlighet. Men man vet aldri hvor mye og hva blandingsforholdet er. Så er det også utfordringer med rekkefølgen på rettene på en restaurant. Vanligvis bør rettene gå fra det syrlige, mot det søte. Men i thaikjøkkenet kan man godt få en søt forrett, for så å få østers etterpå og så få servert en rett med sødme igjen. Én vin passer ikke både til forretten og til østersen.Tommelfingerregel nummer én når man skal matche vin og mat, er at de totale smakene i en vin bør være litt søtere enn de totale smakene i maten. Tysk Riesling blir av mange fremholdt som det ypperste valget til krydret asiatisk mat, for eksempel thaimat. Grunnen er restsukkeret. Selv en Trocken-betegnet Riesling kan inneholde 8 gram sukker eller mer. Hvor søtt det smaker, henger sammen med syrenivået. Et høyt syrenivå vil gir mindre sødmevirkning av sukkeret. Hvis du skal lage retten hjemme, har du selvsagt langt bedre kontroll, og du kan styre ingrediensene i snillere retning – for vinen. 

ROSÉVIN

11477101-1.jpg
11477101.png

3952201 San Francesco Ciro Rosato 2017, Calabria, Italia. 

Kr 89,70 Karakter: 5 Poeng: 81

Intenst rødlig på farge, på duften er det heftige innslag av bringebær, røde rips og urter. I smaken det samme med en klar og uttalt fruktsødme, solid fylde og tanninstøtte i finish, uten at det snerper eller tørker inn for mye. Restsødmen på 8 gram pr liter gjør den velegnet til godt krydret mat. Satt ned kraftig i pris. 
Bestillingsutvalget

 

11477101 Darling Cellars Cellarmaster's Signature 2019, Western Cape, Sør-Afrika.

Kr 146,10 Karakter: 6 Poeng: 84

Lys kobberfarget, miks av Chenin Blanc og Pinotage (95/5). Behagelig smak med relativt tørr og fin finish, ferskenpreget. Rolig i stilen. Går nok til kokt laks. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, grønnsaker, ost. 

Basisutvalget

wonton-ark-med-kamskjellb.png

WONTON MED KAMSKJELL

RØDVIN

10045701 Original Series Swartland Cinsault 2017, Sør-Afrika.

Kr 118,- Karakter: 6 Poeng: 82

Saftig, bærduftende stil, som minner litt om Pinot Noir. Relativt lys på farge, noe urter, ørlite grønn i preget, men i hvert fall ikke tung og overmoden. Merkelig at denne stilen lar seg produsere i varme Swartland. Mest røde bær med nok fruktsødme. Serveres svakt avkjølt. Ekstremt billig. 
Basisutvalget

 

7608201 The Velvet Fog Pinot Noir 2016, South Australia (Adelaide Hills), Australia. 

Kr 215,- Karakter: 6 Poeng: 86 

Delikat og vellykket, moderne australsk Pinot Noir med klar rødbærsfrukt, miks av bringebær, jordbær og kirsebær. Begynner å få noen år på nakken. Nok modenhet i kombinasjon med nok friskhet. Finslepne garvestoffer. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, storvilt, småvilt og fugl. 
Bestillingsutvalget

10045701-1.jpg
7608201.png
bottom of page