top of page
sashimi-kingfish-b.png

SLIK VELGER DU DE BESTE 

KONGEMAKRELL SASHIMI 

SUSHIVINENE

ris-x.png
nigiri-asparges-a-MOD.png

Det er ikke til å komme fra: Sushi og vin tilhører to forskjellige verdener, øst og vest. De er ikke vokst opp sammen. Sushi i seg selv er en asiatisk oppfinnelse. Sushi betyr egentlig marinert ris, og med marinaden som har sukker, og med risens stivelse som gir sødme ved koking, får vi en sødme som utfordrer syrer og bitterhet i vinene. Sushi og vin er som et ektepar fra hver sin kant som kan lære seg å leve sammen, ved bare å justere noen få komponenter i samlivet. Det interessante med vin er at denne drikken kan skape det største aromauniverset sammenlignet med både sake og øl. Japanerne, som er den moderne sushiens hjemland,  drikker te, sake og øl til, så hvorfor ikke bare fortsette med det? Til det er å si at dersom japanerne hadde hatt en vinkultur lokalt, er sannsynligheten stor for at den ville vært integrert i sushikulturen. I tillegg lever vi i en eklektisk tidsalder. Vi plukker det beste herfra og derfra og setter ting sammen på nye måter. Også sushien utvikler seg. Med norsk laks, avokado og chilimajones som helt nye og u-japanske elementer. 

HOVEDELEMENTENE
I ET SUSHIMÅLTID

Selv om sushi handler mye om risen, er toppingen – det stykket som ligger på toppen av risbiten (eller inni risen i en makirull) – sett på som hovedelementet. Det kan være fisk eller skalldyr. Eller andre proteinbaserte, rå produkter.

kamskjell-nigiri-MOD.png
salomon-tataki-a-MOD.png
kveite-nigiri-shisoblad-maldonsalt-a.png

KVEITE NIGIRI

MED SHISOBLAD OG HAVSALT 

LAKS TATAKI NIGRI
MED JALAPENO OG ITO TOGARASHI

KAMSKJELL NIGRI
MED ØRRETROGN

ASPARGES
NIGRI

wasabi-c.png

Fisk er en viktig kilde for Omega-3-fettsyrer, A- og D-vitaminer, jod og andre stoffer. Omega-3 har en gunstig virkning i forebyggingen av hjerte- og karsykdommer. Fet fisk skal også være godt for synapsene i hjernen, forbindelsessentralene ... Klokere kan man bli av fisk. 

 

Ris havner i en mellomkategori. Den er full av karbohydrater – det er ikke så gunstig for oss i Vesten som ellers har så mye av det. Men ris har også proteiner, B-vitamin og kalium. Problemet i sushikjøkkenet er at mange sushikokker har mye sukker i rismarinaden som kalles sushi-su. Sukker og karbohydrater sammen er ikke det aller gunstigste, men det er avhengig av mengden. Og igjen – Japan er full av tynne mennesker ... Og har den høyeste andelen av mennesker over 100 år i hele verden. 

 

Soyasaus Også soyasaus har sine gode og dårlige sider. Vanligvis er den soyasausen vi spiser utviklet av gjærede soyabønner og har gode porsjoner av proteiner, kalium, jern og magnesium. Og dessuten et stoff som heter fytoøstrogen, som kan hjelpe personer i overgangsalderen. Men – mange soyasauser er svært salte. Det er ikke så bra for helsen. Den kan tynnes ved å bruke risvineddik, hvitvin og sitron- eller limesaft i en variasjon av ponzusaus.

 

Eddik – Riseddik har antibakterielle egenskaper og virker som et rent konserveringsmiddel. Den skal være positiv for fordøyelse og blodtrykk.

 

Wasabi er – i tillegg til å være smakssterk – også rik på C-vitaminer. Og den er gunstig for fordøyelsen. Noen studier viser positive innvirkninger for astma- og kreftpasienter. 

 

Ingefær er en av ingrediensene som har de fleste helsebringende aspektene ved seg. Den hjelper fordøyelsen, den styrker immunforsvaret og hjelper mot forkjølelse og influensa. Noen bruker den også mot kvalme. Og for bedre potens.

 

Nori – Tørkede sjøgressflak har en klar, vegetal smak i munnen. Rike på kalsium, jod, proteiner og flere vitamintyper enn det er plass til å regne opp her. En av de gode sidene ved nori er at den hindrer opphopning av kolesterol i blodet. Jo mørkere farge, desto bedre kvalitet.

sashimi-tallerken.png
spicy-kamskjell-maki-a.png

SASHIMI MED LAKS, KONGEMAKRELL, HAVABBOR OG BLÅFINNETUNFISK
(AKAMI OG OTORO)

URAMAKI MED KAMSKJELL, AVOKADO
OG ØRRETROGN 

DISSE VINTYPENE PASSER TIL SUSHI

Vi kan dele sushi opp i to hovedkategorier. Sashimi, som er rå fiskestykker, kjøttstykker
eller skalldyr som dyppes i en soyabasert saus. Og sushibiter med ris. Nigiri. Maki. 

VIN TIL SASHIMI

Til sashimi kan du bruke de syrligste vinvariantene,
fordi det ikke finnes sødmefull ris som øker syrefølelsen av vinen.
Gode sashimi-viner finner du fra disse vinområdene:

Riesling fra Clare og Eden Valley i Australia.

Chablis fra Bourgogne i Frankrike

Muscadet fra Loire i Frankrike 

Mineralsk Soave fra Veneto i Italia

Stram grüner veltliner fra Østerrike 

Stram og tørr riesling fra Rheingau og Mosel i Tyskland 

Mineralsk og tørr riesling fra Alsace i Frankrike 

Mineralsk og tørr riesling fra Østerrike 

Greco di tufo fra Campania i Italia 

Mineralsk og tørr Sancerre/Pouilly-fumé fra Frankrike 

Ueiket Semillon og Sauvignon fra Bordeaux i Frankrike 

Musserende fra Frankrike og Italia. 

Brut og extra brut Champagne

Cataratto og Carricante fra Sicilia i Italia 

 

VIN TIL NIGIRI-SUSHI OG MAKI-SUSHI 

Sushirisen skaper sødme, det samme gjør syltet ingefær,
mens soyasausen trekker i en strammende retning. En rundere vinstil er gunstig her.
Gode sushiviner finner du fra disse vinområdene:

Riesling fra Tyskland, spesielt fra Pfalz, Rheingau,  Rheinhessen og Franken 

Soave fra Veneto i Italia 

Verdicchio fra Marche i Italia 

Albariño fra Galicia i Spania 

Alvarinho fra Portugal 

Arneis fra Piemonte i Italia 

Verdelho fra Spania 

Vermentino fra Liguria, Sardinia og Toscana i Italia 

Fiano di Avellino fra Campania i Italia 

Greco di Tufo fra Campania i Italia 

Riesling fra Tyskland , Alsace, og Østerrike 

Chenin Blanc (ueiket) fra Sør-Afrika og Loire.

Rosévin fra Alsace

Silvaner fra Tyskland

Pinot Blanc fra Alto Adige i Italia

Chardonnay (ueiket) fra Californie, USA. 

Viognier fra Sør-Frankrike. 

Manzanilla Sherry fra Sanlucar de Barrameda, eller Fino Sherry fra Andalucia i Spania

 

NOEN ORD OM RIESLING

Noen regner Rieslingviner som kongen blant sushiviner. 

Grunnen er den innebygde, lille sødmen som man finner i de fleste rieslingvinene, unntatt de aller mest knusktørre variantene. Man kan kalle den for en syrligsøt sødme, som etteraper smakene i den marinerte risen. Rieslingviner blir heller ikke puttet på fat, og når man unngår dette litt tørre, krydrede fatpreget, er vinmatchen enklere. Riesling har også større sjanser for å klare den syltede (og sødmefulle) ingefæren, og denne egenskapen blir da rene velsignelsen i matchen. Riesling blir produsert i Tyskland, Østerrike, Alsace i Frankrike og i Australia, pluss noen lommer her og der rundt om i verden. Til nigiri og maki-ruller, hvor risen dominerer ganske mye, er man på jakt etter litt runde varianter med kanskje litt restsødme – noen få gram pr. liter. Sødmevirkningen i munnen er alltid avhengig av mange faktorer, hvorav syrenivået er nest viktigst. Modningsgrad og restsukker er viktigst.

 

CHAMPAGNE ER DRONNINGEN 

Champagne går til alt, er det et slagord som sier. Det finnes dårligere slagord enn dette, fordi det faktisk er et element av sannhet i det. Champagne har dessuten restsødme som du kan bruke til å møte sukkeret i rismarinaden med. Opptil 15 g pr liter i Brut-kategorien. Og umami, som det er mye av i sushi, spesielt i soyasausen. Umami er aminosyrer som kommer fra proteiner som er lagret, gjæret, fermentert. Champagne som har et langt opphold på bermen, har også et umamielement i seg og dermed får man en dobbel vin- og matmatch. 

VINENE

1502801

False Bay Chenin Blanc 2019, Western Cape, Sør-Afrika.

Kr 139,90, Karakter: 6, 83 poeng

 Noe så sjelden som en økologisk, naturgjærfermentert Chenin Blanc på gamle vinstokker i kystnære områder som i tillegg har budsjettpris. Det smaker og dufter mye av den, i starten noe mineralaktig. Så følges det opp med en ren, ganske fyldig, svakt plommedominert frukt som ender med en ørliten kjernebitterhet. Den langsomme gjæringen i denne vinen, som tar nesten seks måneder, gir noe ekstra. For en ultra-billig penge. Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, salat, pizza / pasta, skalldyr, svinekjøtt, fisk, ost. 

 

8044301

Rabl Grüner Veltliner 2019, Niederösterreich, Østerrike.

Kr 149,90, Karakter: 6, 84 poeng

 Kjølig, pen, krydret Grüner, nydelig fruktighet med sjarmerende, ung steinfrukt og litt urter. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, sushi / sashimi. 

 

5092501

Hexamer Meddersheimer Rheingrafenberg Riesling Spätlese trocken 2018

Nahe, Tyskland.

Kr 189,90, Karakter: 5, 84 poeng

En bra sushivin med ca 9 gram restsukker, elementer av krydder, eple og sitrus. Middels fyldig, avrundet og moden stil. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitiff. 

 

4931301

Fontanafredda Roero Arneis Pradalupo 2018, Piemonte, Italia.

Kr 184,90, Karakter: 5, 85 poeng

En Arneis fra Piemonte med det lille ekstra. Eple, pære og streif av sydfrukt på lukt og smak, middels fyldig, svakt krydret i midtpartiet, lang, frisk finish. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, lyst kjøtt, fisk. 

 

861801

Pépière Muscadet Sevre et Maine Sur Lie 2018, Loire, Frankrike.

Kr 199,90, Karakter: 6, 96 poeng

En utmerket, konsentrert Muscadet med svake sjøaromaer over et kjeksaktig, fløtete preg. Kombinerer nøytral frukt med friskhet, kraft og god lengde. Flott til sjømat. Ganske fyldig også. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 

1502801.jpg
rabl-gruner-veltliner-loss.jpeg
3U_b12l6R3CMIvCvbZnoaA_pb_x960.png
Pradalupo.jpeg
Pépière Muscadet.jpg
fratelli-berlucchi-franciacorta-brut-cas
5701101-1.jpg
4558101-1.jpg
314101-1.jpg
vxa7c59axruwe28z7p5q.jpg

4651901

Pongrácz MCC, Western Cape, Sør-Afrika.

Kr 150,90, Karakter: 85, 83 poeng.

En musserende vin fra Sør-Afrika. Lys steinfrukt, middels fyldig, innslag av eple og fersken. Ikke så kompleks, men passer til veldig mye Passer til: Fisk, aperitiff. 

 

3817701 

Fratelli Berlucchi Casa delle Colonne Franciacorta Brut Riserva 2014, Lombardia, Italia.

Kr 227,90, Karakter: 6, 87 poeng.

Langt og omstendelig navn på denne, men her har vi en Champagne-stilet vin fra Franciacorta i Nord-Italia, laget etter samme metode, samme druer (90 Chardonnay, 10 Pinot Noir). Alt er med her, kjekspreg, gule epler, nok friskhet, mye smak. Svakt kremete i stil og rund. Og altså uten den finslige nervøsiteten som kjennetegner ekte Champagne. All-round bruk. 

 

5701101

Champagne Henriot Blanc de Blancs, Champagne, Frankrike.

Kr 439,-, Karakter: 6, 91 poeng

Hvite fersken og ferskenkjøtt, mer enn epler, er hovedretningen her. Samler sammen mange Chardonnayer for å gi en eksotisk touch, fire på bunnfall. Fin og kompleks Champagne med stor eleganse. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitiff. 

 

4558101

Terras Gauda O Rosal 2019, Galicia, Spania.

Kr 209,90, Karakter: 5, 85 poeng

Litt vårgrønn, urteaktig, blomstrende i stilen med presist smaksbilde, steinfrukt og sitrus, God friskhet. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitiff, sushi og sashimi.

 

314101

Dagueneau Pouilly-Fumé 2018, Loire, Frankrike.

Kr 200,-, Karakter: 6, 86 poeng.

Småpen vin med fin balanse, forsiktig og nøytral på duft og for så vidt også i smaken. Litt hvite blomster på duft, hvite asparges også - et streif av pære. Ørlite streif av lakris og mineraler i finish. Relativt fyldig. Passer til: Lyst kjøtt, krydret/asiatisk/spicy, fisk, aperitiff. 

bottom of page