top of page

riktig ølglass

1130962486-hop-glass.jpg

TEKST ESPEN SMITH

Øl er ferskvare og særdeles rikt på variasjoner av aromaer og smaker. Vi forholder oss til over åtte hundre dufter og aromaer i de forskjellige bryggene. Og når vi skjønner at formen og størrelsen på glasset påvirker dette smaks- og duftbildet, forstår vi også hvorfor valget av ølglass er så viktig.

Øl har fruktighet, sødme, tørrhet og bitterhet i varierende grad. Du kan også finne syrlige innslag i øl som er spontangjæret med villgjær og gjæret ut på eikefat, som for eksempel Lambic, eller andre brygg som er surnet med melkesyrebakterier, som en Berliner Weisse.

ipa4.jpg

INDIA PALE ALE

TIL IPA:
Glasset er inspirert av den kongleformede blomsten på humleplanten og har en svak sving ut i toppen, for å spre ølet ut i hele ganen når man drikker av det.

ipa-glass-a.jpg

Pale ale og India pale ale gjenkjennes som godt humlete ølstiler, sammen med tørre pilsnerøl, franske Saison og norske gårdsøl. De er aromatiske og tørre, men også fyldige og fruktige. Her er det ofte mye duft og aroma av tropisk frukt, sitrus og blomsterflora som fortjener oppmerksomhet. Glasset bør ha en middels fyldig kropp, og en middels bred hals, gjerne tulipanformet og på stett.

pils-glass-2.jpg

pils

TIL PILS:
Glasset har en middels fyldig kropp på stett. Det er tulipanformet for å holde på dempete innslag av duft og aroma fra lysere og lettere ølstiler.

pils-glass-krans.jpg

Ølglass til pils og lyse lagerøl skal være formet etter behovet for å holde ølet friskt lenge. Samtidig skal det ta vare på de smakene og aromaene som skal sitte i glasset under en delikat skumtopp. Denne ølstilen representerer leskende, lyse og lette smaker, og det trenger ikke å serveres i store volumglass som halvliterglass eller lignende. For eksempel vil en tysk, tørr pilsnerøl med sitt smale og elegante duft- og aromabilde passe godt i et smalt glass på stett, med inntil 30 centiliter volum. Ølet kan skjenkes sakte i glasset, med en god skumtopp som både er estetisk elegant og samtidig holder på duften.

Øl er med andre ord veldig allsidig og ikke minst takknemlig å kombinere med mat. Det kan være leskende eller fyldig, lett drikkelig eller mer krevende. Ølets moderate innslag av alkohol gir mer plass til andre smaker, og det gjør det spennende å velge riktig øl til maten. Velger du derimot feil glass, kan ølet fremstå helt annerledes og ikke passe til matretten likevel. Det glasset de fleste kjenner til, er det vanlige halvliterglasset, et pint glass som har vært foretrukket i flere tiår av norske serveringssteder. Dette er kanskje det kjipeste glasset, et glass som kun egner seg til en pils på pub, eller en pint med ale i London. Vi assosierer dette glasset med pubbesøk og samvær, gode samtaler etter jobb, eller en fotballkamp på storskjerm. Derimot er det ikke egnet til å romme øl som ledsager mat. De færreste vil dessuten dekke selskapsbordet med et så lite dekorativt og uegnet glass. Heldigvis har bølgen av nye øl og ølstiler ført med seg et stort utvalg av ølglass, ikke minst glass med mindre volum og glass på stett.

visste du at:

Friskheten i ølet og innslaget av kullsyre, er med på å gjøre opplevelsen og nytelsen fullverdig ettersom ølet renser ganen i løpet av måltidet, og det gir mer oppmerksomhet til ingrediensene i maten, enn det vin gjør.

 

hveteol.jpg

hveteøl

TIL HVETEØL:
Dette glasset har referanser til det tyske pokalglasset og er inspirert av sitronens form.

hvete.jpg

Både tysk og belgisk hveteøl er fruktige ølstiler med duft og aroma fra eksotiske frukter som banan, melon, grapefrukt og sitron, utover bringebær og jordbær. I tillegg er det ofte krydret med eksotiske krydder, som korianderfrø, nellikspiker og pomerans med mer. Ølstilen har mye aroma og smak, til tross for sin begrensede alkoholstyrke på rundt fem til seks prosent volum alkohol. Denne stilen trenger ølglass med god plass til det fyldige skummet som kjennetegner ølet. Ofte er ølet flaskekondisjonert, med en ettergjæring på flasken som gir et naturlig innslag av kullsyre. Dette skummet er tett og fyldig og vil holde seg lenge i glasset, samtidig som det holder på fruktigheten og fremhever den rike duften og aromaen.

 

porter-glass.jpg

TIL PORTER:
Glasset har hele 58 centiliter volum, men er ment for flaskeøl inntil 35 centiliter for å gi god plass til komplekse øl.

porter

porter2.jpg

Romslige glass med stor klokke og stett som ligger godt i hånden, gir god plass til fyldige og vinøse øl. Det styrker opplevelsen av fullverdige brygg som skal leve videre i glasset ettersom ølet skal nytes over tid.  Alkoholsterke, komplekse øl trenger god plass i glasset for å gi rom for kraftige smaker. Det trenger også romslighet og luft til et fyldig skum. Øl som Imperial porter og stout, lyse og mørke belgiske aler og bokkøl er ofte fyldige og med komplekse dufter og aromaer som trenger god plass under nesen for å gjør nytelsen til en fullendt opplevelse.



 

bottom of page